2011. május 1., vasárnap

The Life of Leo

Renan Ozturk a Black Diamond és North Face mászója és filmes. Öt részből álló kubai filmje tökéletes kombinációja a dokumentarista útifilmnek és az extrémsport videónak.

A negyedik rész egy rövid portré egy fiatal földműves fiúról, aki amikor csak teheti szenvedélyének, a sziklamászásnak él.

Erre felkaptam a fejemet. Sokakat hallottam már az extrém sportokról úgy nyilatkozni, hogy ez csak a gazdag, unatkozó nyugati (fejlett világban élő) emberek szórakozása akik "jó dolgukban már nem tudják mit csináljanak". Természetesen mindig zavart ez a gondolat, sokat gondolkodtam rajta, egyszerűen nem akartam elfogadni. Ráadásul az említett álláspontot erősíti, amikor serpákát szólaltatnak meg, akik kifejtik, hogy soha nem másznának, ha lenne jobb pénzkereseti lehetőségük...
Persze az expedíciós és sziklamászás teljesen más téma, mégis van párhuzam. Leo földművelésből él, de szenvedélye a mászás, és ha Kubában engedélyeznék a sziklamászást, vezetőként keresné kenyerét. Egyértelmű, hogy itt nem csak a megélhetésről van itt szó.

Az, hogy miben teljesíted ki az ételed, még, ha függ is attól, hogy honnan jöttél, nem határozza meg teljes mértékben, és ezt jó látni.

Cuba Chapter4_The Life of Leo from renan ozturk on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1