2012. március 7., szerda

A Gyömbér-csúcs túrasível

Az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja a Gyömbér-csúcs (2043 m)  klasszikus túrasí célpont. Nem véletlenül, könnyű megközelíthetősége és a fantasztikus kilátás miatt sokan túráznak erre. Mi is már régóta el szerettünk volna látogatni ide, de valahogy mindig elmaradt, általában a rossz időjárás, vagy a kevés hó miatt. Most azonban minden ideálisnak tűnt a túrához. A Trangoska hotel parkolójából (1120 m) indulva a túrázókat és sítúrázókat követve lehet elindulni a zöld jelzésű turistaúton. Ez az út a 1727 méteren lévő Stefanika házig vezet. Eddig az út nagyjából 1-es nehézségű, bár a vége felé akadnak meredekebb szakaszok. A Stefanika háztól a leszúrt karók mentén direkt vezet az út a Gyömbér gerincére.


Az út ottjártunkkor rendkívül firnes volt, és csak firnvassal lehetett felfele léccel haladni rajta. A trekkeremhez itthon nem lehet beszerezni firnvasat, ennek hiányában úton-útfélen visszacsúsztam, ezért le kellett csatolnom  majdnem egészen a gerincig.

A csúcs előtt a gerincre érve érdemes jobbra fordulni, és kis kitérőt tenni a Stlavnicára (2025m). Innen nemcsak a Magas-Tátrára nyílik fantasztikus kilátás, de a Gyömbér északi falát is látni lehet, melyet vastagon borít a jég. Az egész gerinc teljesen elfirnesedett, a karfiolszerű jégképződmények, melyeket az erős szél alakított ki, fantasztikusan néztek ki, úgy éreztük, mintha valamilyen varázslatos mesevilágba kerültünk volna.



A csúcskereszt Északnak meredő jégtollai is metsző erős szélről árulkodnak. Szerencsére ottjártunkkor csak kisebb széllökések nehezítették meg a firnvas nélkül keserves feljutást. A Gyömbér csúcsot elérve az ember vagy visszasíel a Stefanika házhoz, vagy folytathatja a gerinctúrát a Chopok irányába a Demanovské nyergen keresztül. Ez az traverzálás is körültekintést igényel, de jól élezett léccel két pártíz méteres emelkedőt leszámítva át lehet csúszni, és nem kell a fókát újra feltenni. A nyeregből  induló völgy nagyon csábító freeride síélményt kínál, és egészen a parkolóba vezet vissza de csak stabil hóviszonyok mellett szabad elindulni rajta, mert "ideális" lavinapálya is egyben.

Másik esetben a klasszikus Gyömbér-Chopok traverz végső szakaszához itt újra fel kell helyezni a fókát és a firnvasat, és kicsit több, mint 250 méter szint leküzdésével folytatni a mászást a Chopok csúcsa felé. Innen "kezelt" fekete sípályán, vagy a pálya mellett, a szűzhóban lehet lesíelni a Srdiecko hotelhez. Itt az egésznapos fáradalmakat a hotel bárjában (viszonylag olcsó), vagy a sífelvonó melletti pavilonoknál felállított sörpadokon lehet kipihenni egy sör mellett. Innen délután 4 óráig síbuszok visznek vissza a Trangoska parkolóba.

A Chopok-Gyömbér traverz túra hossza felfelé (a Chopokig) kb. 6 óra.
Lefelé a Srdiecko-ig: kb. 20 perc, a Trangoskáig 35 perc
Szintkülönbség: kb 1200 méter
Technikai nehézség: A Stefanika házig 1-es, utána 2-es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1