2012. február 25., szombat

(Ne) Túrasízz a pályasíddel: BCA Alpine Trekker

Keveset túrasízel ahhoz, hogy a pályasíd mellé még külön túrasít is vegyél, de szeretnél elszakadni néha a felvonók közelségéből? Vagy a lecsúszások alkalmával szeretnéd a lesiklóléced merevségét a könnyebb lesiklás reményében kihasználni?

A BCA talán ezekben a gondolatokban látta meg a piaci rést, amikor megalkották az Alpine Trekker nevű szerkezüteket. A koncepció dióhéjban: merev lesikló kötésbe egy túrasí kötést helyezhetsz, melyet bármikor fel- és lecsatolhatsz.

Az elgondolás szép és jó, és 100 EUR körüli árával költséghatékony megoldásnak tűnik, ha már van egy léced merev kötéssel, és egy fókád.

Még novemberben tudtomon kívül a régi túralécemet jótékony célokra ajánlottam fel, a szezon elejére túraléc nélkül maradtam. Egy teljes új szettet nem akartam venni, osztottam-szoroztam, és inkább beszereztem egy Trekkert és átszabtam a régi fókámat a pályalécre.
Ez a rövid teszt álljon mindenkinek okulására, aki olcsó kompromisszumokomn töri a fejét.



Beállítás:
A trekker sínjének hosszának beállításához csavarhúzó szükséges, de viszonylag egyszerű feladat, és könnyen megoldható. Még egyszerűbb a helyzet, ha a pályakötésed gyorszárral állítható. Ha nem, akkor mindenképp oda kell figyelni, hogy a trekker hosszát a bakancsod hosszával megegyezőre állítsd be. 

A sarokrögzítő fémeket pedig puszta kézzel is tudod állítani, hogy a sínből óvatosan kifeszítve, és a sín egy másik nyílásába helyezve.

Sarokemelőként két különböző méretű felfeszíthető drótnyelv szolgál, mellyel később még jól meggyűlik a bajod.

Firnvasként csak a speciálisan ehhez a modellhez tervezett firnvasat tudod felszerelni, ezt külön kell beszerezni.

Súly: 
Kb. 1,5 kiló pluszt jelent, ami már sok lehet akkor, ha azzal is számolunk, hogy a nehezebb pályalécre tesszük fel a szerkezetet.

Menettulajdonságok:
Na itt kezdődnek az érdekes részek, és az amiről nem szól a promó videó. A felcsatolás elsőre kb. 3-4 perces procedúra, elég macerás, de egy kis gyakorlattal ez javtható.

A trekker egyik legnagyobb baja, hogy a sarokemelőket nem igazán tudod a botoddal állítani, ergó le kell hajolnod a kötésedhez, ha meredekebb terephez érsz. Ez nagyon keserves, és rengeteg erőt kivesz, ha nagy és nehéz zsákod van. 

A trekker kötése gyakorlatilag két vékonyka drótból áll, egyes automata hágóvasak is masszívabbnak tűnnek nála. Még ha remek telemarkos is az ember, és ügyesen kanyarodik szabad sarokkal, akkor se merné megpróbálni a trekkerel, mert félő, hogy a kötés egyszerűen letörik. Csak nagy enyhe átcsúszásokra alkalmas. Illetve mivel nem lehet rögzíteni a sarkat, ha az ember le akar csúszni, akkor le kell csatolni a trekkert, és a bakanccsal a lesiklókötésbe újból belelépni. Természtesen ez megint csak sok időt vesz igénybe egy gyors sarokrögzítéshez képest.

Ezekből kiderül, hogy ha változó meredekségű terepen haladsz, ahol rendszeresen válakozik a lesiklás és a hegymenet, akkor elmondhatatlan szenvedést a jelent a Trekker, és iszonyú lassú leszel, az állandó le- és felcsatolás miatt. Majdnem ilyen rossz, ha gyakran kell állítanod a sarokemelőd szögét, pláne, ha nehéz hátizsákod van. Ilyen jellegű túrákra teljességgel alkalmatlan.

Gyakorlatilag olyan helyeken jó használni, ahol állandóan hasonló meredekségű és egyenletesen emelkedő a terep, és folyamatos hegymenetben vagy órákon át.
Ha elsősorban ilyen sítúrákra jársz, és fontos neked a lesiklási élmény, megfontolhatod, hogy beruházz egy trekkerbe. Mégis talán érdemes spórolni egy jó túrasí felszerelésre...

 Az érthetőség kedvéért kerestem egy videót is, és bár gondoltam, hogy nem új találmány, de nem gondoltam, hogy ennyire oldschool. A trekker a működését harmadik perctől kezdve mutatják be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1