2011. augusztus 4., csütörtök

PeakAR

Kiterjesztett valóság a hegyekben? Miért lenne szükségünk ilyesmire? Talán túl gyakran érzed azt, hogy a hegyivezetőd blöfföl, ha a szemközti hegy nevét kérdezed tőle? Igen, valószínűleg nem Auguille du Champagne-nak hívják azt a csúcsot... Mennyire vagy geek, ha a még a hegyekben is fagyott ujjaiddal az okostelefonodat próbálod nyomogatni?

A GPS alapú eszközök már jóval az okostelefonok elterjedése előtt a hegymászók és a síalpinisták egyik fontos eszközévé váltak. Akit ért már utól pl.: gleccseren sűrű köd, hogy az orráig sem látott (whiteout), a biztonságos visszatérés reményében csak a trackbackre hagyatkozhat.
Ma pedig minden térképen feltüntetett ponthoz, vagy mászóút beszálláshoz csatolják a pontos koordinátákat a kalauzban.

Salzburg Research Center PeakAR nevű app-ja klasszikus GPS alapú augmented reality alkalmazás. A pontos helymeghatározás után a program letölti a közelben található csúcsok listáját. Ha a telefont párhuzamosan tartjuk a talajjal, a térképet látjuk, míg ha a telefonunk kameráját a horizont felé fordítjuk a nézet kameramódba vált át, és az általunk beállított távolságban található csúcsok nevét a képre vetíti. Az adott csúcsról pár alapadatot tudhatunk meg, mint a magasságát és pontos szélességi és hosszúsági koordinátáit.