2011. augusztus 4., csütörtök

PeakAR

Kiterjesztett valóság a hegyekben? Miért lenne szükségünk ilyesmire? Talán túl gyakran érzed azt, hogy a hegyivezetőd blöfföl, ha a szemközti hegy nevét kérdezed tőle? Igen, valószínűleg nem Auguille du Champagne-nak hívják azt a csúcsot... Mennyire vagy geek, ha a még a hegyekben is fagyott ujjaiddal az okostelefonodat próbálod nyomogatni?

A GPS alapú eszközök már jóval az okostelefonok elterjedése előtt a hegymászók és a síalpinisták egyik fontos eszközévé váltak. Akit ért már utól pl.: gleccseren sűrű köd, hogy az orráig sem látott (whiteout), a biztonságos visszatérés reményében csak a trackbackre hagyatkozhat.
Ma pedig minden térképen feltüntetett ponthoz, vagy mászóút beszálláshoz csatolják a pontos koordinátákat a kalauzban.

Salzburg Research Center PeakAR nevű app-ja klasszikus GPS alapú augmented reality alkalmazás. A pontos helymeghatározás után a program letölti a közelben található csúcsok listáját. Ha a telefont párhuzamosan tartjuk a talajjal, a térképet látjuk, míg ha a telefonunk kameráját a horizont felé fordítjuk a nézet kameramódba vált át, és az általunk beállított távolságban található csúcsok nevét a képre vetíti. Az adott csúcsról pár alapadatot tudhatunk meg, mint a magasságát és pontos szélességi és hosszúsági koordinátáit.

Akármennyire látványos is (nem tehetek róla, valamiért az augmented reality minden formája lenyűgöz) nem igazán tartalmaz alpinista szempontból hasznos feature-öket.
Klassz lenne, ha legalább az adott csúcsok nevével felcímkézett élőképet el lehetne menteni, (kvázi fotózni), de sajnos ilyen funkció nem áll rendelkezésre.

Ez az alkalmazás tehát inkább jópofa és ötletes, mint hasznos alkalmazás. Ennek ellenére nem bírtam visszafogni magam, hogy a Dolomitokban a borzalmas adatroaming díjak mellett ne próbáljam ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1