2011. november 6., vasárnap

Mit tanulhatunk meg a sziklákon?

Régóta gondolkozom azon, hogy mi az a tudás, amit magunkkal viszünk a mindennapi életbe a sziklamászásból. Természetesen minden mászással töltött nap után új energiával töltődünk fel ,és alkalomról-alkalomra egyre nagyobb szenvedély és köt minket a hegyekhez és a sziklákhoz. De azt hiszem, hogy a mászás ennél még mélyebben változtatja meg az embert, szép lassan átalakítva a szemléletmódot és a viselkedést. Ezeket a változásokat, és a hozzájuk vezető hosszú és majdnem mindig nehéz utat egyáltalán nem könnyű szavakba önteni.

Vannak emellett más tanulságok is, melyek kevésbé mélyen a személyiségformáló hatásúak, inkább olyan skilleket és attitűdöt adnak az élethez, mely megkönnyíti a mindennapjainkat, és általuk könnyebben érjük el  céljainkat.

Matthew Childs 9 fontos tanulságot "hozott haza", amit hosszú hegymászó oktatói pályafutása alatt a sziklákon tanult meg. Van egy pár közöttük, amik valóban nagyon hasznos a mindennapi életben, megint másoknak szerintem inkább csak a falon vesszük hasznát... Hogy kinek melyik milyen azt persze mindenki maga dönti el.

A kérdés csupán az, hogy attól, hogy ezeket a mászásnál fontos szabályokat és skilleket a sziklán tökéletesen elsajátítjuk, vajon a mindennapi életben is hasonlóképp fejlődnek-e a képességeink arra ,hogy egy helyzetből a legjobban tudjunk kijönni?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1