2012. augusztus 11., szombat

Instead of dying I'm flying



Dean Potter nevét a free solo megmászásai és a világon szinte csak általa képviselt Free BASE-ing miatt ismeri a mászóközösség. Amiket véghezvisz, számomra hihetetlennek tűnik, nem is vagyok képes ésszel felfogni, mit jelenthet nagyfalon free solo-zni. Néha csak valami tompa elutasítást érzek legbelül, máskor pedig hatalmas tiszteletet és elismerést, amikor látom, hogy mit művel. Éber, fegyelmezett, és hatalmas elemi belső erő hajtja, hogy minden vélt és valós gátat szétfeszíthessen. Emberfeletti...

És mégis... kiderül róla, hogy számára sem ismeretlen a mindent felőrlő elemi félelem. Neki is vannak berögződései, melyek egy idő után gátat szabnak a további fejlődésének. És persze, hogy van valami mélyen, ami az összes szálat mozgatja.

Nem a konkrét teljesítmény teszi őt naggyá, hanem az, hogy elfogadja a kihívást, a próbatételt, mely mélyen a lelkében gyökerezik. Ahogy álmában zuhan, Énjének másik fele szól hozzá, az a egész ember akivé válhat, a Szelf.  Mindannyiunkban ott a lehetőség, hogy elérjük ezt a teljességet, beteljesítsük önmagunkat és egész emberként élhessünk, hogy mi fejezhessük be a saját álmainkat, ahogy ő teszi. Talán ezért olyan nagyszerű ez a film, mert rólunk is szól. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1