2012. október 30., kedd

Rock Warrior's Way Gyakorlatok az 1. fejezethez: Tudatossá válás

1. Meditáció

Oké! Holnapra akkor mindenki találja meg a spirituális fogadószervezetet, ahol a következő 18 hónapot töltheti harmonikus kolostori környezetben. Nyugi... ashramokat és a remeteséget elkerülve is tudunk meditálni. Jelenlegi meditációs cél és gyakorlat annyiból áll, hogy kezdjünk el mély hasi légzéssel lélegezni. Ezután folyamatosan kísérjük figyelemmel a légzésünket, és tudatosítsuk amikor a gondolataink "felhangosodnak" és elterelik a figyelmünket magáról a légzésről. (Ha szükségét érzed, segíthetsz magadnak azzal, hogy a légzésedet számolással kíséred.) Ez az egyszerű meditációs gyakorlat melyet mászás közben és önmagában is végezhetünk. Célja az, hogy Szemlélődő üzemmódba váltson: hogy megértsük valójában nem a gondolataink vagyunk, azok csak keresztülfolynak a tudatunkon. amikor így hátrébb tudsz lépni eggyel a gondolataidtól lehetőséged nyílik dönteni, hogy szeretnéd-e őket használni, vagy sem. A negatív gondolatok nem uralkodnak el rajtad, illetve manipulálni is tudod őket.

2. STOP!

Gurdijeff által megalkotott gyakorlat. Ha észreveszel magadon, vagy a viselkedésedben egy (rossz) szokást, berögződést, mondd magadban, hogy STOP! Ha meg tudod állítani, és abba tudod hagyni ehhez a szokáshoz tartozó cselekvést, tudatos kontrollal rendelkezel a viselkedésed felett; ha nem, akkor robotpilóta üzemmódban vagy ,és a szokásaid rabjaként cselekedsz. Például, nem vagy képes elviselni a kritikát, és reflexszerűen hárítod a felelősséget. Valaki elkezd kritizálni, és az ebből faadó kellemetlen érzést azzal távolítod magadtól, hogy magyarázni próbálod, hogy nem te vagy a felelős a hibáért pl. Képes vagy ezt észrevenni, és felhagyni az adott szituációban a kifogások keresésével?
Persze kisebb és könnyebben tetten érhető rossz szokásokkal érdemes kezdeni, mint pl.a reflexszerű facebookozás. Amikor már beütötted az url-t, mondd magadban, hogy stop. Képes vagy megállni, hogy frissítsd az oldalt? :) Cigi, csoki, körömrágás ugyanígy.

Ennek a gyakorlatnak elsősorban az a célja, hogy tudatára ébredjünk, mennyire irányítanak minket a szokásaink. Amikor kimondod, hogy STOP! egy pillanatra tudatossá válsz.

3. Késleltetés és szétválasztás 

Keress egy utat, ami a határodon van, de legalábbis a komfortzónádon kívül helyezkedik el. Mássz addig, amíg úgy érzed, az esés elkerülhetetlen. A berögződött menekülési mintázatok felnyomulnak a tudatodba, mint a visszamászás, vagy az A0. Ebben a pillanatban ne tégy semmit, vagy várj egy pillanatot, mielőtt belefognál a slingbe, vagy felkiáltanál, hogy "Húzz be!". A lényeg, hogy tudatosítsd, hogy létezik egy szokás, egy menekülési útvonal, ami a fejedben van, amivel meg akarsz menekülni a stressz okozta kellemetlen érzéstől. Amikor  felmerülnek első lépésként csak egy kicsit később engedj a csábításuknak.

Második lépés az elválasztás. A késleltetéssel sikerült megtörnöd a beidegződést egy-két pillanatra. a következő lépésben próbáld úgy tudatosítania szokást, hogy magadban beszélsz róla. Beleakarok fogni a slingbe, és ezt tudatosítottam azzal, hogy egy pillanatra leálltam. De ebben a pillanatban tulajdonképp csinálhatnék mást is. Próbáld meg befejezni a cselekvést valahogy úgy ahogy nem szoktad. Ess, dínózz, bármit csak legyen más ,mint a berögzült "Húzz be!" szöveg. Ja, de azért arra figyelj, hogy biztonságos legyen a gyakorlat.

4. Idegen esetek

Helyezd magad szándékosan olyan helyzetbe, amit normál esetben elkerülnél. Ne vigyél ziát, vagy egy olyan utat mássz, ami nem a te stílusod, pl. kémény. A célod, hogy a stresszhelyzetre érzelmi választ adj. Figyeld meg, mik voltak a reakciók? A kezedet hibáztattad, vagy, hogy kopott a cipőd? Ez a gyakorlat segít felismerni a felelősség elhárítást, amivel az Egódat véded.

5. Önkövetés

Kérd meg egy barátodat (aki nem a biztosítóembered), hogy filmezzen le, miközben a határodon mászol. Mássz úgy ahogy különben másznál, felejtsd el a kamerát. Pusztán külső szemmel látni hogy mozgunk is nagyon hasznos lehet, de próbáld meg a mozgáshoz kapcsolódó belső monológodat is felidézni. Van összefüggés a saját monológod és a mászásod között? Videón nézni a mászást remek módja, hogy szétválaszd magad a teljesítménytől. Képes vagy a mozgásod objektívebben kezelni, elkülönítve a szubjektív erőfeszítés érzésétől. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1