2012. november 11., vasárnap

The Rock Warrior's Way 3. 2.: A kockázat felmérése

Mielőtt mászni kezdenél, és elmerülnél a folyamatban egy pillanatra állj meg, és mérd fel az előtted álló kötélhosszt, vagy utat. Határozd meg, mely részek jelentenek kihívást számodra.

Az esés következménye

Ezután mérd fel az esés következményét. A célod, hogy pontosan megismerd mivel állsz szemben, milyen kockázatot vállalsz- "Ha innen esek, 6 métert esek egy bombabiztos ékbe, és nem fogok ráesni a 10 méterre lévő párkányra." Itt még nem döntesz, hogy vállalod-e a kockázatot, egyszerűen csak objektíven felméred a helyzetet, amennyire objektíve csak lehet. Most felmerülhet a kérdés, hogy miért gondolunk mászásközben az esésre? A következmények végiggondolását egyrészt konkrétan a mászás megkezdése előtt, pl. pihenőpontokon végezzük el, másrészt, az esés okozta veszély a kreatív gondolkodással csökkenthető.

A mászóban rejlő potenciál

Mérd fel a saját képességeidet, amelyekkel rendelkezel. Felméred a rizikót, a saját képességeidet, és vállalod a saját döntésedért a felelősséget. A már sokszor említett Egó játszmák sajnos a döntés meghozatala után azért itt is bekavarhatnak. Pl. nem vállaltál egy rizikós mászást, átengedted az előremászást a társadnak, majd utána lelkiismeret furdalásod van, hogy ezt illett volna kitolni. Na ez az Egód terméke, aki a teljesítményt és az elismerést hajszolja, hogy még királyabbnak érezhesse magát. Nyugodtan csavard le ezeket a belső gondolatokat, felelősen döntöttél, amikor nem vállaltál egy kihívást, nem kell szégyenkezned miatta magad előtt. Tegyél magadnak egy szívességet, és ne vesztegesd a koncentrációdat és a mentális energiáidat kellett, illett, lehetett volna kezdetű gondolatokkal.

Végül pedig ne ess a kívánó, reménykedő és áldozattá válás, és kifogások, és posztracionalizálás csapdájába sem. Ezek a kifogások akadályozzák hogy felelősséget vállalj tetteidért.

Szembesülés a valósággal

A fejezet kulcsszava az elfogadás. Ha elfogadod a képességeidet, az útban rejlőnehézségeket és veszélyeket, egyrészt a fantomfélelmedet csökkented, és a félelem negatív energiáit csak ott érzed, ahol az valóban jogos.Képes vagy dönteni, maximalizálni a saját befolyásodat a helyzetre (nem külső tényezőket okolni). Ahogy elfogadjuk a felelősséget az esésért, és minden más faktorért, lassan belátjuk, hogy a mászás nehéz próba elé állít bennünket. Ahogy elfogadjuk ezeket a próbatételeket, megnyílik előttünk az út,hogy fejlődjünk, és továbbléphessünk.

Gyakorlatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1