2013. január 16., szerda

Gyakorlatok a Rock Warrior's Way 5. fejezetéhez


1. Az ugrás

Az elköteleződés erősítését egy egyszerű feladattal végezhetjük. Statikus mászás helyett az ugrást, vagy más dinamikus technikákat gyakoroljunk. Mivel az ugrás előtti pillanatban el kell köteleződnöd a cselekvés mellett, ezért ez jó módja a gyakorlásnak. Minden helyzetben gyakorolhatod, persze a boulderterem a legbiztonságosabb formája.

Először is keress egy pontot, aminek eléréséhez dinamikus mozdulatot kell tenned. A célod legyen az, hogy teljes elköteleződést és odaadást alakíts ki az ugráshoz. Tudnod és érezned kell, hogy egy magabiztos, 100%-os erőfeszítést fogsz végrehajtani. Ha bizonytalan vagy nem fog sikerülni :) Tipp: először keress nagy kétkezes fogásokat célként. A gyakorlat lényege, hogy ráérezz, milyen is az, amikor elköteleződsz egy cselekvés mellett. Ismerd meg ezt az érzést, hogy később, élesben el tudd határolni a felkészülést, az elköteleződés pillanatát, és az indulást.

2. A kockázat felmérése 

ez a feladat a harmadik fejezet gyakorlatának egyik variánsa. Kritikus szakaszokhoz érve a legtöbb mászó  lezanzásítja a kérdést: kiesek innen, vagy kimászom? Ha erre rávágod az első gondolatodat, az nem nyújt kellő infót a helyzetről. Ez a gyakorlat abban segít, hogy megfelelőképp felmérhesd a helyzetet.

Keress egy utat, ahol fennáll az esés lehetősége. Lehetőség szerint olyat, ahol a kritikus rész előtt meg tudsz pihenni, át tudod  gondolni a dolgokat,anélkül, hogy át kéne vergődnöd rajta, vagy bedurranj. A feladatod az, hogy eldöntsd a kockázat megfelelő-e számodra, vagy sem. Ne azon gondolkodj, hogy beeshetsz-e, hanem, hogy az esés következményeit hajlandó vagy-e vállalni a tapasztalataid és tudásod tükrében?
Alaposan és objektíven mérd fel az eséssel járó kockázatot.

A) Mérd fel az esés következményét: Milyen messze van az utolsó köztes? Egy vonalban vagyok-e vele? Ha esek; hova fogok érkezni? Mekkora lesz? Ráeshetek-e párkányra, vagy táblára? Egyenes vonalban fogok-e esni, vagy belengek?

B) Mérd fel a saját tapasztalataidat az adott jellegű esésben. Hányszor estem ilyen formán? Hasonlítsd össze korábbi eséseiddel! Mi az ami hasonló, mi az amiben eltér a korábbi helyzetektől? Kicsit, vagy nagy mértékben tér el? Át tudod hidalni fejben a különbséget? El tudod képzelni az esés kimenetelét biztonságosnak?

C) Döntsd el, hogy vállalod-e a kockázatot, vagy sem? Ne feledd, nem az a cél, hogy mindenképp vállald a kockázatot (nem az a cél, hogy kamikázét nevelj magadból). Ha az esés nagyon messze van az eddigi tapasztalataidtól karakterében, akkor a kockázatot talán nem érdemes vállalni. Keress egy a korábbi tapasztalataidtól kevésbé eltérő helyzetet.

Ha módszeresen összeveted a lehetséges kimeneteleket a korábbi tapasztalataiddal, azokat a kockázatokat fogod tudni vállalni, melyek a képességeidhez illenek, csökkented a sérülés esélyét.

3. Eséstréning 

Az eséstréning csökkenti az eséstől való félelmet, mivel a komfortzónádat kitágítja arra a pontra, amikor elveszíted a kontrollt, ami a fantomfélelem meghatározó forrása.

Azt hiszem minden olvasó sejti, hogy az esés veszélyes lehet (hoppá!), szóval bölcsen válaszd meg az eséstréning helyét, és apró lépésekben ess egyre nagyobbakat. Ne erőltesd az esést párkányok felett, plafonáthajlások után se, nehogy lefejeld a kunsztot, amiből épp kimásztál. Bombabiztos nittekben, vagy többszörösen biztosított ékekbe, friendekbe ess csak, amiben teljesen biztos lehetsz, hogy megtart.

Először mindenképp enyhén áthajló helyen ess, hogy csökkentsd a sérülés esélyét. Legyen elég kiengedett kötél , hogy az esés lehetőleg minél lágyabb legyen, a kötélnek, és neked is jobb lesz :)  Ha a kötél kinyúlt pár esés után, hagyd, hogy visszanyerje valamennyire eredeti állapotát.

A megfelelő testtartás: karok és lábak enyhén behajlítva, karok mellkas magasságában, hogy a becsapódásra reagálhass. Ne kapaszkodj bele a kötélbe esés közben. egyszerűen engedd el a fogást egyszerűen hátralépve, ne lökd el magad a faltól. Lélegezz folyamatosan, ne fojtsd vissza a lélegzeted.

Ajánlott eséstréning

A) Toprope. Az eséstréninget toprope esésekkel kezdd. Mássz fel egy darabig, majd egyszerűen ess bele a kötélbe. Kicsit hintázz jobbra és balra, hogy megtanulj megbízni a rendszerben.
Következő lépésnél, kérd meg a bizosítóembered, hogy egy kevés kötelet hagyjon rá, így egy kicsit hosszabbat esel majd.

B) Előremászás. Elsőre az utolsó köztestől ess, csak annyit, amennyit a köteled nyúlik. Amint ezzel kibékültél, elkezdhetsz fokozatosan egyre hosszabbakat esni. Ha 6-7 métereseket nyugodtan esel, akkor gyakorlatilag a sportmászó helyzetekre felkészültél :)

C) Oldalirányú esések. Miután az egyenesvonalú előremászásban tapasztalatot szereztél, elkezdheted az inga, vagy belengő esések gyakorlását. Ha kontrollálni tudod az eséseidet, elkerülheted a veszélyes belengéseket. Az utolsó köztesedtől rézsutasan felfelé, vagy oldalra mássz, majd ugorj le annak irányába. Figyeld meg az esést, és az azt követő belendülést, tapasztald ki, hogy milyen testtartással, elugrással tudod a legkisebb ingást kiváltani.

És akkor még egyszer: Az esés veszélyes lehet. Nagyon körültekintően és maximálisan biztonságos helyen gyakorold csak, a földig és a párkányra esős, áthajlás lefejelős eséseket kerüld el mindenképp!

Have a nice flight!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1