2013. január 17., csütörtök

Gyakorlatok a Rock Warrior's Way 6. fejezetéhez

1. Fütyülsz és hazudsz...

A legtöbb mászó akkor esik ki az útból, amikor a "racionális" gondolkodásuk meggyőzi őket, hogy nem tudnak tovább menni, nem bírják tovább. Valójában legtöbbször csak nem adnak bele mindent, és feladják. Hajlamosak vagyunk feladni dolgokat, ha úgy érezzük, valami túl nehéz. Ilyenkor egyszerűen hazudunk magunknak ,és úgy döntünk, hogy inkább kiesünk az útból.

Keress egy kihívást jelentő utat, és lehetőleg előremászva gyakorolj.
A szándékod: Ahelyett, hogy a kiesés mellett döntenél, határozd el, hogy addig mászol, amíg ki nem esel. Még ha a tudatod már ott is tart, hogy most kiesel, mássz még tovább. Valójában még van benned annyi, hogy megtedd a következő mozdulatot.

Számíts arra, hogy amikor a nehéz részekhez érsz, hogy a tudatod mindenféle kifogásokat és magyarázatokat fog kreálni, csak ,hogy visszakerülj a komfortzónádba. Pl: Túlzottan be vagyok durranva, hogy tovább másszak, itt már túl para az esés (ez ugyanaz ,mint az előző fejezet kockázatfelmérő döntése, azt a mászás előtt kell meghozni), bele kell fognom a slingbe, stb. A mászás közben a tudatod igen gyakran vissza akar rántani  a komfortzónádba. Tudatosítsd ezeket a hazugságokat, melyek visszahúznak, és csak azért is tedd meg a következő mozdulatot.

2. Folyamatos mászás

Ez egy intuitív gyakorlat. A szándékod legyen az, hogy folyamatosan mozgásban maradj, egy pillanatra se állj le mászás közben, ezzel is minimálisra csökkentve a tudatos gondolkozást mászás közben. Egy olyan utat keress, amit könnyen ki tudsz mászni,és toprope kezdd el. Ha sokat gyakoroltad könnyű utakon, lépj tovább eggyel nehezebb szintre. A célod legyen ugyanez. A gyakorlat lényege, hogy elhallgattassuk a belső monológot a mászás idejére.
Figyeld meg, hogy a tekinteted hogy irányítja a mozgásodat, hagyatkozz rá, tudatosítsd a folyamatot ahogy pillantásodat a végtagjaid mozdulatai követik.

3.Viselkedés megfigyelése

Az öngátló viselkedéseket, mint a visszamászás, fogások görcsös túlszorítása, az esés elkerülése minden áron, vagy a lélegzet visszatartást kövesd nyomon. A legegyszerűbb, ha a mászótársaid viselkedésében keresed először ezeket. Mert ugye más szemében... Persze nem azért, hogy kritizálhasd őket, hanem, hogy észrevehesd a jellegzetes gátló viselkedésformákat majd később saját mászásod közben is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1