2013. január 17., csütörtök

Rock Warrior's Way 6.: Befogadás

Amikor a befogadásról beszélünk, egy általános nyitottságot, új információk befogadására való készségre gondolunk. Ha túlságosan ráfókuszálsz egy mozdulatra, vagy egy célra,és nem vagy hajlandó eltérni attól, akkor könnyen elveszítheted a spontán problémamegoldó készséged, hogy spontán, vagy akár ösztönösen kimászd a kunsztot. Ha a helyzet változik, (pl. mert más perspektívából látod az utat 5 méter mászás után, mint ahogy tervezted még a standban) módosítanod kell a terveden. Ha állandóan újra meg újra kell tervezned a mászásod, mert a koncepció amit kitaláltál, módosításra szorul, a mászásod darabos és merev lesz.

Ha nincsenek pontos elvárásaid a helyzet megoldásával kapcsolatban, és egy befogadó állapotba vagy képes kerülni, hogy észrevedd a sziklában rejlő lehetőségeket. A szándékod a jelenben marad, ahogy a fókuszod is. Ha jobban belegondolsz, tulajdonképpen a befogadókészséged mértéke meghatározza a tanulásod sebességét, hiszen minél nyitottabb vagy, annál több mozgásmintázatot van lehetőséged kipróbálni és begyakorolni. Ha a gondolatok elkezdenek beáramlani a tudatodba, tereld a tudatod a légzésedre, hogy semlegesíthesd a felesleges gondolatokat. Csak lásd és érezd a fogásokat és a lépéseket olyannak, amilyenek, anélkül, hogy tudatosan értékelnéd őket. Legyél egyszerű.

Intuíció

Szegény jobb agyféltekünk, milyen gyakran el kell nyomnunk a logikus gondolkodással és racionalitással, írja a szerző. Pedig innen jön az intuíció, ami szerinte nagyon fontos a mászás fejlesztéséhez, és fontos, hogy fejlesszük a saját intuíciónk befogadásának képességét, hogy hallgassunk a belső hangra. Ha egy random gondolat felmerül, ne dobd el egyből, kövesd nyomon, hova is vezet. A következő módszerek segíthetnek ebben.

Figyeld önmagad:
Ha képes vagy önmagad a Megfigyelő pozícióból nézni, könnyebben észre fogod venni, mely gondolatod intuitív.

Lélegezz folyamatosan:
A folyamatos légzés segít legyőzni a szorongást és a pillanatban tart, így fogékonyabb leszel az ösztönös belső hangokra.

Légy nyitott és érdeklődő:
A görcsösen bizonyos meggyőződéshez ragaszkodsz, elvágod magadtól az infókat, lehetőségeket. Ne tedd.

Találd meg a súlyközéppontodat, és maradj egyensúlyban:
A legtöbb embernek ez a köldöke alatt egy hüvelykkel van. A súlyközéppontod legyen a karoddal, amiről lógsz és a lábaddal, amire nehézkedsz egy vonalban, vagy kiegyensúlyozva mind a négy, vagy 3 végtagod között. Ha nem vagy egyensúlyban, a figyelmed arra fog irányulni, hogy visszanyerd az ideális állapotot. Ha egyensúlyban vagy, a figyelmed felszabadul.

Ne ítélkezz, ne értékelj:
Egyrészt mert az értékelés a teljesítmény alapú pozitív és negatív előjelű szavakkal operál, ami eltereli figyelmet a nyitottságról és a tanulás fontosságáról, másrészt a szerző szerint az intuíciót is kirekeszti.

Ha magadhoz beszélsz, kérdésekben tedd:
Így a tudatalattid felé irányítasz egy kérdést, ami intuíció formájában válaszolhat.

Kövesd a tekinteted:
Figyeld meg, hogy a tekinteted ,hogy irányítja a végtagjaid mozgását, bízz a tekintettben, ez a legelső mászó mozdulatod.

További gyakorlatok a befogadás modulhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1