2013. március 21., csütörtök

Hogyan kell tape-ni?


Na igen, szóval ez a bejegyzés nem a pszichoaktív sportpszichóról fog szólni, a marihuána sportteljesítményre és koncentrációra gyakorolt hatásait egy másik alkalommal elemezzük majd. Hanem a fingertape helyes felhelyezéséről írok. Könnyebb sérülések esetén a helyesen ragasztott tape segít a gyors regenerálódásban, viszont a helytelenül leragasztott ízületek és inak állapota a megváltozott terhelés miatt tovább romolhat. Fontos tehát, hogy helyesen ragasszuk le az ujjunkat.

Különböző panaszok, különböző tape-ezést igényelnek. Ezekhez adok egy kis segítséget az alábbi Bergzeit magazin blogjából nyúlt fotókkal. Első nekifutásra le akartam fordítani az egész cikket, de hiányos magyar ortopédiai szókincsem miatt  a fotókhoz tartozó leírás komoly lektorálásra szorulna egy kézspecialistától. Az eredeti cikket az alábbi linken olvashatjátok.

Bár panasztól függően különböző felhelyezési technikák alkalmazandóak, de minden esetben figyelni kell az alábbiakra:


Ne használjunk túl vastag tape-et!
A tape-et sose helyezzük közvetlenül a gurigáról az ujjra. Ilyenkor automatikusan túl szorosra applikáljuk az anyagot, ami akadályozhatja az ujjak vérellátását. Ha az ujjvégek színe más, mint a tövük, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy túlhúztuk...

A bőrfelület ne legyen zsíros és borotválva (a németek borotválják az ujjaikat?), a fertőzést elkerülendő

És a legfontosabb.... A fingertape segíti és támogatja az ujjízületek gyógyulását, de semmilyen esetben sem helyettesíti az orvosi kezelést. Hosszan fennálló sérülések és fájdalom esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz..

Tehermentesítő tape felhelyezése ujjközép ízület és a mellette futó inak fájdalma esetén. Az ujjtőtől indítsuk a szalagot, miközben ujjunk 30-40'-ban van behajlítva, ragasszuk fel a középső ízületet szabadon hagyva, a tape-et nyolcas alakban az ujjon visszafuttatva. Így a hajlítóinak mozgástere megmarad, de az ínhüvelyek terhelése csökken. Figyelem! A túl vastag tape a nem megfelelő részre fejt ki nyomást, és így mit sem ér.

 





2. Ujjvégekre ízületi fájdalom esetén egyszerűen és lazán másfél ujjkerületnyi tape-t ragasszunk fel:



3. Ujj alapízület fájdalma esetén : Enyhén, 15-20%-osan behajlított újra helyezzük fel az alábbiak szerint




4. Buddy Tape az oldalszalagok sérülése esetén:



Forrás: bergzeit.de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1