2013. február 5., kedd

Sziklamászás Vietnámban

Néha eltűnődöm, hogyan válik egy sziklamászó hely népszerűvé, és az impozáns sziklák mellett mi vonzza még a helyre azokat a pionírokat, akik elsőként másszák, majd kiépítik az utakat. Azt hiszem, az egzotikusabb helyeken, ahol a sziklamászás eredetileg nem ismert sport a következőképpen zajlik:

1. A páratlan szépségű hely a UNESCO-s világörökségi védelem alá kerül, vagy a 80-as években a Lonely Planet utazó írói fedezik fel.

2. Ezzel lassan kezdetét veszi a hagyományos turisztikai infrastruktúra kiépítése (szállások, buszjáratok, éttermek létesülnek a helyen.

3. Egyre több turista érkezik megcsodálni a csodálatos sziklákat, vagy a közelében fekvő műemlékeket

4. A nagy számok törvénye alapján a sok turista között előbb-utóbb lesz egy tapasztalt mászó is, aki nem restell kivenni egy év fizetetlen szabadságot, hogy elkezdje saját erejéből kiépíteni az első utakat.

5. A mászóközösség szép lassan értesül az új helyről, miközben a helyiek is megismerkednek a sporttal, és egyre többen csatlakoznak az utak építéséhez.



A Ha Long öbölnél se lehetett ez másképp. A hely egyértelműen Vietnám és Dél-Kelet Ázsia egyik leglátványosabb pontja, 1994-ben világörökség részévé nyilvánították. A kb. 1900 tenger által körülölelt karsztos mészkőkúp (fengcong) és sziklatorony (fengling) az ősi tektonikai és az újabb eróziós hatások meg persze a tengerszint pár ezer évvel ezelőtti megemelkedésének révén nyerte el mai formáját.
Nem meglepő, hogy sok turistát vonz a hely. Cat Ba városka parti sétányával, zsúfolt úszó éttermeivel és ronda szállodáival a klasszikus tömegturizmus gyermeke, ahol a plázst a szezonban hömpölygő tömegek, többségében vietnámi turisták lepik el. Mintha Siófokon,vagy Lloret de Mar-on járnánk. De az öböl igazi látványosságai a szigetvilág, és a tornyok tövében megbúvó apró, idilli homokos partszakaszok felfedezéséhez hajóra kell szállni. 

Így tárulhatnak fel előttünk a tengerből felbukkanó hatalmas sziklasüvegek, tetejükön apró szubtrópusi dzsungelpamacsokkal. A permi mészkövön az eső által létrejött oldások fantasztikus formavilágot alkotnak, mely ideálissá teszik a környéket a sportmászásra és megfelelő vízállás esetén a deep water solo-záshoz is.  

Jelenleg két mászórégió van kiépítve. A legtöbb sportút Cat Ba szigeten belül található Butterfly Valleyben van (kb 50), de ha a tengerparton a sziklatornyok között akarsz mászni, a Lan Ha öbölbe kell hajóznod, ami egy óra hajóútra van Cat Ba-tól. Itt a különböző szigeteken található sportmászó és DWS utak kajakkal érhetők el. Némelyik sziklára közvetlenül a vízből kell beszállni, mások kis homokos partokon kezdődnek. Sajnos ottjártunkkor a vízállás miatt nem volt lehetőség deep water solozni, a képek a Tiger és Moody's Beach szektorokon készültek. Az utak listáját itt, a szektorokról leírást pedig itt találtok.

Eleven months in the womb (6b+) Offenheimer's creation


Offenheimer's Creation falszakasz a Tiger Beachen
Fantasztikus érzés ezen a helyen mászni, és mivel fontos turisztikai célpont, Hanoiból 4 óra alatt könnyen megközelíthető (Cat Ba-ba szóló busz-komp-busz jegyek kaphatóak a Gia Lam buszpályaudvaron). A Lan Ha öbölbe az Asia Outdoors (az egyetlen helyi mászóbiznisz) szervez naponta hajós túrákat ebéddel, és kajakkal. Egy nap tokkal-vonóval kb. 50 dollárból jött ki, de ebben a felszerelés- és kajakbérlés, középszar de bőséges ebéd a hajón, taxi a kikötőbe, hajóút, belépő a magánterületen lévő mászóhelyekre is benne van. A bulit amerikaik csinálják, akik az utakat is építik és a kallert írják, minden infóval ellátnak, ha van egy szabad percük.

A könnyebb utak vizesen is mászhatóak

Moody's Beach

Azonban a tömegturizmus adta infrastrukturális előnyök majdnem minden esetben rombolják az úticél természeti és kulturális értékeit. Itt sincs ez másképp. Cat Ba városka által évi több százezer turista nem csak a szennyvízzel, hulladékkal, de az általuk elfogyasztott és helyben hal- és rákfarmokon megtermelt, vagy lehalászott hússal terheli a helyi ökoszisztémát. 

Chill


Úszó tutajfalu halfarmokkal
A sziklasüvegek között csatornákon úszó falvak és halfarmok halpopulációi a környezet szennyezése miatt csökkennek, de attól félek, ők is bőven kiveszik a részüket a pusztításból, az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek haltáppal együtt történő vízbe juttatásával. Cat Ba város tengeri éttermei számtalan hal és rákfajt kínálnak, de miután láttam a sok szemetet, ami ennek a turisztikai gépezetnek a részeként a környezetbe jut és a partokra sodródik, inkább csak tésztát, rizst és csirkét ettem. Nagy kihívás megőrizni a szigetvilág ökoszisztémáját, főleg, hogy a vietnámi embereket még nem igazán érintette meg a környezettudatosság szele. Turistaként főleg azzal tudunk tenni, hogy minél kevesebb szemetet generálunk és a felelősen étkezünk (nem muszáj reggel délben este rákot és halat enni), hogy a hely legalább tisztább, maradjon.

Tőrfarkú rákok, csigák és egy csomó másik vízi állat. A menü változatos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1