2012. április 15., vasárnap

Mászópárok 2.

Az előző gondolatok után itt van pár konkrét tanács. Köszönet érte a smartclimbing.co.uk szerzőinek Ők is abban segítenek, hogy miként kerüljük el az egymás erejét is felőrlő, kellemetlen vitákat a mászótársunkkal a sziklán töltött időben. 

1. Beszéljétek meg s mérjétek fel, hogy számtokra mit jelent egy jó mászónap? Mit élveztek a mászásban, milyen fajta utak fekszenek nektek? Mi az amit együtt tudtok csinálni, amibe érdemes együtt belevágnotok. A társatok számára necces utakat pedig másszátok másokkal.

2. Beszéljétek meg, és tudjátok meg, hogy a választott úttól egyikőtöket sem töri ki a frász. Ez biztosítja, hogy mindekettőtöön kisebb lesz a nyomás és jól fogjátok érezni magatokat az együtt eltöltött idő alatt.Tehát mindigbeszéljétek meg a gondolataitokat, érzéseiteket az adott úttal kapcsolatban.

3. A kéretlen tanácsoknál nincs idegesítőbb dolog. Ha a társad külön nem kéri, ne adj tanácsot, megoldásokat az adott szituációra. Inkább szorítkozz az őszinte pozitív megerősítésre, de ezt is csak akkor ha társadat nem idegesíti.

4. A párod céljai a mászásban nem feltétlenül egyeznek meg a tiéddel. Ne ess abba a hibába, hogy ráerőltesd a saját céljaidat társadra, inkább találjátok meg a közös célokat, és a hozzá való sziklát.

5. Ne várd, hogy a társad tökéletesen fog mászni azután, hogy végignézte hogy te épp a határodon mászva szenvedted fel magad az útban. A legtöbb mászópár érzelmileg már össze van hangolódva, és a szorongás empatikus módon átül a másik félre is, ami rontja a teljesítményt. Ilyen esetek után érdemes egy kicsit megpihenni.

6. Még a mászás előtt tisztázzátok azokat a forgatókönyveket, ha valakinek rossz napja van, vagy láthatóan beleremeg, vagy elakad az útban. ez nagyon fontos, és a legmérgesebb viták előzhetőek meg vele, melyek a kapcsolatot is veszélyeztethetik, amikor a partner bizalma meginog társában, hogy hogy lehet ilyen béna/lassú amikor igazán oda kéne tennie magát. Tudd meg, hogy ilyen helyzetekben mit vár el tőled társad, hogy maradj csöndben, adj tanácsot, bíztasd stb. Nagyon ne türelmetlenkedj,  a mászó csak mg bnábban fog produkálni, ha úgy érzi, hogy a biztosítóemberének épp tele van a hócipője vele.

7. Figyeljetek oda, hogy ne essetek bele állandó mászószerepekbe, főleg ne alá-felérendelt viszonyba. Persze ezt viszonylag nehéz, ha a parti egyik tagja sokkal jobb mászó, mint a másik. Ne hagyd mindig, hogy partnered másszon előre, vagy épp fordítva. Ne mindig ugyanaz a személy válogassa szét a cuccot, szedje össze a kötelet stb. A lényeg, hogy a mászópartnerségetek legyen egyenlő, máskülöben ezek az apró dolgok a "szenvedő félben" összeadódhatak, a kritikus pillanatban pedig túlcsordulhatnak és vitát szülhetnek. 

8. Érdemes elgondolkodni azon, hogy egy ön- és társmentő kurzust elvégezzetek együtt, így még nagyobb bizalmat táplálhattok egyms iránt a váratlan helyzetekben is.

Kissé türelmetlen biztosító a Debeli Kukon rosszul bíztatja mászótársát
9. Értsétek meg, hogy miben különböznek a fizikai igényeitek, mik az erősségeitek és a gyengéitek. Például lehet, hogy koránkelő típusú vagy, és hamar bemelegedsz mászás közben, míg társad lehet, hogy lassabban teszi mindezt és csak a későbbi kötélhosszokban kezd el brillírozni. Vagy többször meg kell állni evés-ivás miatt. Mivel ezek a fizikai szükségletek és kielégítettségük nagyon fontosak a megfelelő teljesítmény és közérzet szempontjából. Vedd ezért figyelembe és légy türelmes partnereddel, ha ezek miatt többet kell állnotok, mert végsősoron úgy haladhattok gyorsabban, ha mindketten jó erőben vagytok.

10.  Végül, de nem utolsó sorban a kimerültség, és az éhség/szomjúság még egy sikeres mászónap végén is kirobbanthat vitákat. Tartsátok észben, amikor lemenetben, ereszkedésben vagytok. A párod teljesítményének értékelését pedig hagyd meg egy másik napra, és inkább csak lazítsatok és szerezzétek vissza az erőtöket együtt.

Forrás: smartclimbing.co.uk
Fotó: summitpost.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1