2011. szeptember 30., péntek

Havihegyi sziklák


A havihegyi, vagy más néven tettyei szikla már nagyon régen kikerült a magyarországi sziklamászó kalauzokból. Pedig több szempontból egyedi. Ritka, hogy egy mászóhely a városban helyezkedik el. A szikla tetején található feszület lábánál ülve pedig Pécs egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg, különösen napnyugtakor. Tettye városrész furcsa neve a 17. században a környéken elhelyezkedő török derviskolostortól (tekke) ered. A Havihegy elnevezést pedig a szikla mellett található 1697-ben emelt kápolna után kapta.

A szikla 14 millió éves késő miocén korban lerakódott mészkő, tele érdekes oldásokkal, repedésekkel. Néhol tagolt, más helyeken teljesen sima felülete miatt egészen különböző utak találhatók rajta. Minden jelölt út sűrűn nittelt, azonban egyik-másik nittfül réginek tűnik. A felső standok egyik része két pontos, lánccal összekötve, mások sajnos csak egypontos gyűrűk. A szikla magassága 15-20 méter körül van.





Az utak Északról Dél felé (balról jobbra) haladva:

1-3: ... IV- Könnyebb utak tagolt nagy peremekkel és fogásokkal és sok zöldséggel. Az első nittek 5-6 méter magasban vannak, de addig nem igazán hiányoznak.

4: V- Lépcsőház repedéssel

5: V+ Klassz repedés enyhe áthajlással, nagy fogásokkal

6: Mecseki út VI: Itt kezdődnek az érdekességek. Az első 3-4 méter után kezdődik az áthajás, ahol a fogások 1-2 ujjas kis kör alakú lyukak, amiket lépésként aligha használhatunk. Ügyes lábtechnikával és jó ujjerővel lehet a második és a harmadik akasztás közötti kulcsrészt megoldani.

7: Tanár úr kérem VII:  Az áthajlásnak ezen a részén nem nagyon találhatók "rendes" fogások, itt is egyujjasok segítségével kell magunkat a falhoz tapasztanunk.

8: Sajtos V: A havihegyi szikla legklasszikusabb útja. Az egyujjas kör alakú oldások itt (nagylábujj gyilkos) lépés nagyságúra nőnek. Ez a sok lépés és fogás kedves, de karos úttá teszik. Sajnos a stand csak egypontos.

9: Love street V-: A Sajtos mellett futó útban nagyon kézre állnak a jobb kéz felől eső IV- -os bevágás nagy peremes fogásai. De valószínűleg az út megmászói ezeket nem használták, mert akkor nem számozták volna ötösre...

10: IV-: Egy kellemes bevágás. Ha szeretnénk egy kicsit nehezíteni az utat lehet cleanben is mászni és ékeket, friendeket elhelyezni a repedésben

11: Bruce Lee V+:  Az út nagy része III+ és IV- nehézség között van, de a harmadik és a negyedik akasztás között egy 190 cm alatti embereknek VI- os reibungos rész okoz fejtörést. Akik magasabbak, azok elérik a felső párkány fogásait, így csak V- -os az út. Azt hiszem valahogy így kaphatott V+ -os besorolást.

12: Bőrbarát VI-: Ha az utat teljesen direktben másszuk szintén egy rövid reibung dilemma miatt kell gondolkoznunk hosszabban egy széles füves párkányon. Se előtte, se után nem nehezebb, mint IV-.

13. II: Kis magánéleti kitérő... Kedves gyermekkori emlékeim egyike. Itt másztam sziklát először életemben :)

14. Lebegő borda VII: Ezen a rövid, de erősen áthajló falszakaszon lehet boulderezgetni, kunsztolgatni. A top rope-ozás problémás mert a nitt kissé balra esik az úttól és kihúzza a mászót, ha a feszesen tartják a kötelét.

15. Esmeralda VIII: A szikla legnehezebb útja, nulla lépéssel és minimál fogásokkal. Ahogy a falrajozn is látszik teljesen áthajlik az út. Sok szerencsét hozzá!

16: VII: Valamivel tagoltabb út, direkt a standig, az első akasztás kellemetlen magasságban van , természetesen ez is nagyrészt áthajlik;)

17: VII+: A sziklának ennek a részén kevésé találunk oldásokat, inkább kisebb peremeken kell az áthajlásban felkunsztolni magunkat.

18: Makrancos hölgy VI: Ez a rövidke út már elkerüli az áthajlást, de azért tartogat meglepetéseket. A fogásokat azért nem kell sokat keresni, a zianyomok segítenek...

19: III: Rövidke út levezetésképp, vagy hogy elhagyjuk a falat és felmászhassunk a szikla fölött elhelyezkedő felső sétányra (némi dzsindzsaharc árán). Nincs külön standja az útnak.

A mászóhelyet a 33-as busz végállomásától közelítheted meg, ahonnan a feszület alatt futó sétányról a korlát mellett lehet egy poros ösvényen keresztül a szikla lábához lemenni.

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    A hétvégén tervezünk itt mászni, meg tudnád mondani, hogy szabad-e itt mászni és, hogy megfelelő minőségűek-e a nittek/standok.

    Köszi,
    Balázs

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    A hétvégén tervezünk itt mászni, meg tudnád mondani, hogy szabad-e itt mászni és, hogy megfelelő minőségűek-e a nittek/standok.

    Köszi,
    Balázs

    VálaszTörlés
  3. Elvileg nem szabad itt maszni, gyakorlatilag nem ellenoriznek. A nitek es standok allapota vegyes, ujszerutol a hazi keszitesu rozsdas nittfulekig. standok kozott is van egypontos, de a legtobb lancos ketpontos. Jo maszast

    VálaszTörlés

UA-43125057-1