2012. január 8., vasárnap

Az OEAV tagsággal járó biztosítás


Az osztrák Alpinszövetség, az OEAV, vagy ÖAV tagság adta lehetőségekkel sok hazai mászó is él. Bár az ÖAV tevékenysége és így a tagság adta lehetőségek rendkívül szerteágazóak (rengeteg elméleti és gyakorlati képzést is tartanak) mégis legtöbb magyar mászó az ÖAV és a DAV által üzemeltetett menedékházakban kapott kedvezmény és természetesen a baleset-biztosítás miatt választja a tagságot.

De mit is takar, hogy is működik a biztosítás? Mit kell tenni, ha baleset történik, pontosan milyen szolgáltatásokra jogosít az ÖAV?*


A hazaszállítás, a szállítás és az orvosi ellátás költségeit fedezi a biztosító, ha a baleset szabadidős tevékenység, munkavégzés során történik, illetve betegség esetén. Illetve a ki- és hazautazás alatt történt balesetek gépjármű felelősségbiztosítását (2.180.000 EUR-ig) és a vonatkozó jogi ügyekkel kapcsolatos kiadásokat (32.000 EUR-ig)

Mentés:
A mentés költségeit az ÖAV garantálja 22.000 EUR-ig, személyenként és alkalmanként. A mentés költségei alatt a sérült személy felkutatását, és a baleset helyszínéhez legközelebb eső kórházba szállítását fedezik.
Fontos: A helikopteres mentést, mely minden esetben komoly sok ezer eurós összeg, csak akkor fedezi a biztosítás, ha a területi mentőközpont igazgatósága azt jóváhagyja.

Orvosi ellátás:
Azon személyek mozgatásának költségei, akik megsebesültek vagy megbetegedtek, ill. a szállítást végző alakulatok költségei az állandó lakóhelyet jelentő országon belül, költségkorlátozás nélkül, amennyiben a szállítást mentési művelet előzte meg.
A szükséges ellátásért 7.500 EUR-ig fizet a biztosítás.

Hazaszállítás:
A hazaszállítást a biztosítást fedezi külföldről, költségkorlátozás nélkül.
Illetve a sebesültek, illetve a szállítók költségeit az állandó lakóhelyet jelentő országon belül, költségkorlátozás nélkül, amennyiben a szállítást mentési művelet előzte meg.

A biztosításról részletesen a az ÖAV honlapján olvashatunk angolul is.

Ha baleset történt, ezt egy kártérítési igénylőlapon kell azt a biztosító felé jelezni. Az ÖAV tagsági díjának befizetését igazoló számla másolatát is csatoljátok az igénylőlaphoz. Az alább letölthető nyomtatványt kitöltve erre a posta ,vagy emailcímre küldjétek: Sparkassenplatz 1, A-6020 Innsbruck, Ausztria @mail:  AV-service@knox.co.at.
A kártérítési igénylőlapot innen tölthetitek le.

A biztosítás érvényét veszti sok esetben, ezek közül kettőt emelnék ki:

Azokra a balesetekre, amelyek 6000 méteres magasság feletti hegyi expedíciókon, valamint amelyek az Északi-, a Déli-sarkon, illetve Grönlandon történnek. Ha egy mászótúra, vagy expedíció csak egy napig tartózkodik 6000 méter felett, akkor a biztosítás érvényben van.
Olyan balesetekre, melyek 3-as lavinaveszélyességi szinten, vagy felett történnek.


Mindenkinek sikeres és balesetmentes mászóévet kívánok 2012-re :)

*Az írás egy összefoglaló, mindenképp olvassátok el a linkelt részletes leírásokat is!


1 megjegyzés:

UA-43125057-1