2011. december 25., vasárnap

Sziklamászás hidegben


Ha van olyan őrült, vagy mazochista, aki például sítúráját a két ünnep közötti sziklamászásra cseréli, annak itt egy pár gondolat, azon túlmenően, hogy "Noooormális?" ...Mivel mi  is ezt tettük, ezért kicsit utánaolvastam a dolgoknak.

Próbáljuk meg először inkább a hidegben mászás előnyeit felsorolni, ezzel is meggyőzve magunkat, hogy milyen jól is döntöttünk, amikor a havas lejtőket elcseréltük a fagyos sziklára.

A Forma 1-es autók gumijával ellentétben a mászócipőnk gumitalpa alacsonyabb hőmérsékletben jobb a tapadása. Például állítólag a 5.10 Stealth C4 gumija -4 és +1 Celsius fok között tapad a legjobban (bár ebben eltérnek a vélemények.)
De nem csak a cipőnk tapadása lesz jobb, de a kezünk és ujjainké is. Nem egy boulder probléma van, amin csak téli körülmények között lehet (tudták) a kunsztot megcsinálni.
Az alacsonyabb hőmérsékleten pedig állítólag a bőrünk is tovább tart az éles sziklákon.



Na akkor az előnyöket ki is veséztük, bele is kezdhetünk a "Hogyan éljük túl?" részbe...
Természetesen a legfontosabb célunk, hogy ne fagyjunk meg, és ez különös tekintettel igaz a periférikus testrészeinkre, azaz a végtagjainkra. ezen belül is főleg a tenyerünkre és a lábfejünkre, mely közvetlenül érintkezik a sziklával. A nagyon szűk mászócipők akadályozhatják a keringést, a kihűlés miatt pedig kevésbé érezzük a lábfejünket, ami végül a növekvő diszkomfort mellett pontatlanabb lépésekhez vezet.
A mászócipőnket mielőtt felhúznánk, tarthatjuk a testünkhöz közel, hogy meleg legyen. Egyes írások egyenesen arra buzdítanak, hogy tedd a kabátodba... Ezt természetesen mindenki a cipőjének bukéjától függően mérlegelje.

Lényeg mindenesetre az, hogy a közvetlenül a mászás előtt melegítsünk be annyira, hogy a vérkeringésünk számottevően felélénküljön.
A bemelegítés nagyon fontos a mászónap sikere, és az izületek, inak sérülésének elkerülése szempontjából. Mindamellett fontos tudni, hogy hidegben az izületeket jobban igénybe veszi a mászás, ezért különösen figyeljünk oda, és ne vállaljuk túl magunkat.

Ha úgy érzed, hogy a kezed kezd érzéketlenné válni, próbáld meg a nyakadon felmelegíteni. De előre is doppingolhatunk, magnéziumban gazdag ételekkel, vagy más értágító hatású stimulánsokkal, mint a ginzeng, a fokhagyma, vagy a gyömbér. Ha nagyon tudatosak vagyunk, kezdjük el ezeket már jó előre rendszeresen fogyasztani. (Így nem csak a cipőnk lesz büdös.)

Nagy hidegben azért a legnagyobb valószínűséggel nem fogunk tudni a határunkon mászni (és izületek kímélése végett nem is tanácsos), erre jó előre érdemes az utak választásánál felkészülni. Mivel az ujjak érzéketlenebbé válnak, nem ajánlott például precíziós egyujjas ,vagy körmös fogásokkal és kunsztokkal teli utakba belevágni. Több kötélhosszas utakban egészen biztos, hogy szétfagyunk majd a standban állva, társunkat biztosítva. Legyen nálad egy jó pehelykabát (könnyü, nem akadályoz a mászásban, és egy jó kesztyü, amiben még jól tudsz biztosítani.

Nem meglepő, hogy a tapaszok szintén csökkentik a keringést az ujjakban, igyekezzünk kerülni a használatukat, ha lehetséges.

Szóval nem egyszerű, és nincs igazán tuti módszer arra, hogy nem fog fázni a kezed, de azért ettől még nem érdemes lemondani a sziklákról télen sem ;) Jó mászást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1