2011. szeptember 2., péntek

Vadkemping Ausztriában


Biztos többünkkel megesett már, aki szomszédainknál túrázott, mászott, hogy úgy esteledett rá, hogy még messze volt a legközelebbi hütte, vagy a parkoló, ahol kocsiját hagyta. Esetleg szerette volna a kiruccanását különösen költséghatékonyan bonyolítani, így tudatosan pakolta be a derékalja mellé a gázfőzőt, a zacskós levest, azzal a feltett szándékkal, hogy a lehető legmesszebb kerüli a menedékházak "kényelmét". Ez a bejegyzés a vadkempingezés témáját járja körbe, a lehetőségeket, és a potenciális rizikót, ami a spórolással járhat.


Először is a legfontosabb: a vadkempingezés és bivakolás (vétke) tartományonként más-más elbírálás alá kerül. Ezeket veszem sorra:

Tirol: Sátrazás és bivakolás csak a kijelölt kemping területeken engedélyezett. A bivakolás csak vészhelyzetben és magashegyi körülmények között (tehát nem az alpesi legelőn) engedélyezett. Ha rajtakapnak, hogy vadkempingezel 220 Eurós csekkel kínálhatnak meg. Ezért 11 éjszakát tölthettél volna el egy átlagos menedékházban...

Karintia: Ugyanaz a helyzet, mint Tirolban. Itt a bírság 3630 euróra (!!!) kúszhat fel. Ebből a büdzséből egy Denali túrát tehetnél a normál úton keresztül vezetővel, repjeggyel...

Salzburg: Ebben a tartományban 14,600 Euróra büntehetnek, ha reggel az erdő szélén a sátrad előtt főzőcskézel a gázfőződdel. Ezt az összeget már ésszel bírni is nehéz, de olcsóbb himalájai 8000-esek kereskedelmi expedícióra is befizethetted volna.

Felső-Ausztria és Steiermark: Kedves mászócélpontjainkon szerencsére már nem annyira húzós a helyzet. A megművelt területek és az erdőhatár felett szabadon járható, és ebbe a bivakolás is beletartozik. A helyi önkormányzat, vagy hatóság azonban saját belátása szerint meg is tilthatja a vadkempingezést, ezért ennek előre érdemes utánajárni.

Vorarlberg: Itt is megengedett a bivakolás az erdőhatár és megművelt területek felett. Ugyanígy a helyi törvényhatóság, vagy saját belátása szerint megtilthatja a sátrazást.

Burgenland: Itt a a csoportos és hosszabb távú kempingezéshez az osztrák Természetvédelmi Hivatal engedélyét kell kérni.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tartományi szabályok nem vonatkoznak a nemzeti parkokra és más természetvédelmi területekre. Itt az adott terület saját szabályai érvényesek, ami felől szintén érdemes előre tájékozódni.

Alapvetően azonban a vészhelyzetben felállított bivak nem esik a tilalom alá. Természetesen senki ne gondolja, hogy ha 4 személyes sátra előtt reggeli főzőcskézésen kapják, azt vészhelyzeti bivaknak elő fogja tudni adni. Ezek a bivakok csak baleset és beesteledés esetén állíthatók fel, és utóbbi esetben napfelkelte után el is kell bontani őket.

Forrás: Bergauf Magazin

2 megjegyzés:

  1. Üdv! Mi a helyzet autóban alvással? Jó az írás, és épp aktuális számomra, mert idő hiányában este készülnék indulni.... de mivel hajnalban érkezet a célba (Krimml) így minden zárva, mindenki alszik.... nekem meg lenne 3-4 órám. Nem rikácsol senki érte ha a kocsiban alszok és nem fizetek érte idegen forgalmi adót?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvileg a kocsidban nyugodtan aludhatsz nyilvános parkolóban, egészen addig míg nem pakolod ki a kemping széket, gázfőzőt stb.

      Törlés

UA-43125057-1