2012. március 7., szerda

A Gyömbér-csúcs túrasível

Az Alacsony-Tátra legmagasabb pontja a Gyömbér-csúcs (2043 m)  klasszikus túrasí célpont. Nem véletlenül, könnyű megközelíthetősége és a fantasztikus kilátás miatt sokan túráznak erre. Mi is már régóta el szerettünk volna látogatni ide, de valahogy mindig elmaradt, általában a rossz időjárás, vagy a kevés hó miatt. Most azonban minden ideálisnak tűnt a túrához. A Trangoska hotel parkolójából (1120 m) indulva a túrázókat és sítúrázókat követve lehet elindulni a zöld jelzésű turistaúton. Ez az út a 1727 méteren lévő Stefanika házig vezet. Eddig az út nagyjából 1-es nehézségű, bár a vége felé akadnak meredekebb szakaszok. A Stefanika háztól a leszúrt karók mentén direkt vezet az út a Gyömbér gerincére.


Az út ottjártunkkor rendkívül firnes volt, és csak firnvassal lehetett felfele léccel haladni rajta. A trekkeremhez itthon nem lehet beszerezni firnvasat, ennek hiányában úton-útfélen visszacsúsztam, ezért le kellett csatolnom  majdnem egészen a gerincig.

A csúcs előtt a gerincre érve érdemes jobbra fordulni, és kis kitérőt tenni a Stlavnicára (2025m). Innen nemcsak a Magas-Tátrára nyílik fantasztikus kilátás, de a Gyömbér északi falát is látni lehet, melyet vastagon borít a jég. Az egész gerinc teljesen elfirnesedett, a karfiolszerű jégképződmények, melyeket az erős szél alakított ki, fantasztikusan néztek ki, úgy éreztük, mintha valamilyen varázslatos mesevilágba kerültünk volna.A csúcskereszt Északnak meredő jégtollai is metsző erős szélről árulkodnak. Szerencsére ottjártunkkor csak kisebb széllökések nehezítették meg a firnvas nélkül keserves feljutást. A Gyömbér csúcsot elérve az ember vagy visszasíel a Stefanika házhoz, vagy folytathatja a gerinctúrát a Chopok irányába a Demanovské nyergen keresztül. Ez az traverzálás is körültekintést igényel, de jól élezett léccel két pártíz méteres emelkedőt leszámítva át lehet csúszni, és nem kell a fókát újra feltenni. A nyeregből  induló völgy nagyon csábító freeride síélményt kínál, és egészen a parkolóba vezet vissza de csak stabil hóviszonyok mellett szabad elindulni rajta, mert "ideális" lavinapálya is egyben.

Másik esetben a klasszikus Gyömbér-Chopok traverz végső szakaszához itt újra fel kell helyezni a fókát és a firnvasat, és kicsit több, mint 250 méter szint leküzdésével folytatni a mászást a Chopok csúcsa felé. Innen "kezelt" fekete sípályán, vagy a pálya mellett, a szűzhóban lehet lesíelni a Srdiecko hotelhez. Itt az egésznapos fáradalmakat a hotel bárjában (viszonylag olcsó), vagy a sífelvonó melletti pavilonoknál felállított sörpadokon lehet kipihenni egy sör mellett. Innen délután 4 óráig síbuszok visznek vissza a Trangoska parkolóba.

A Chopok-Gyömbér traverz túra hossza felfelé (a Chopokig) kb. 6 óra.
Lefelé a Srdiecko-ig: kb. 20 perc, a Trangoskáig 35 perc
Szintkülönbség: kb 1200 méter
Technikai nehézség: A Stefanika házig 1-es, utána 2-es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1