The Rock Warrior's Way


Már régóta kerestem olyan átfogó írást, ami a sziklamászás pszichológiájával foglalkozik. Nem is sejtettem, hogy amikor kezembe veszem a "The Rock Warrior's Way"-t, sokkal többet kapok, mint egy mentális technikákat a mászás szolgálatába állító gyakorlati kézikönyvet... Arno Ilgner műve, ahogy a címe is jelzi, egy utat kínál, mely a helyes önismeret alapjain keresztül indít el a sziklán, és vezet kunsztokon és kitett, nehezen biztosítható szakaszokon át egy teljesebb, egészebb személyiség felé.

Aki érezte már úgy, hogy a mászás változtatott már az élet dolgaihoz és önmagához való hozzáállásán, és egyfajta meditációnak tekinti ezt a sportot, vagy épp ellenkezőleg: pszichés gátakkal ,félelemmel ,vagy frusztrációval küzd a mászás közben, annak csak ajánlani tudom. Mindegy, hogy 5c-t, vagy 7b-t tudunk-e előre mászni, a belső dilemmáink, melyek hátráltatnak minket, ugyanazok...

Igyekszem a könyvet kivonatos formában a következő hónapokban feldolgozni és itt a blogban közzétenni. Persze mindenkinek ajánlom, hogy eredeti kiadást is szerezze be és olvassa el. A szerző szemléletes és meggyőző módon világít rá gyakori hibákra, mint a mászó negatív önszuggesztiói, a felelősség kívülre helyezése, körülmények okolása és egyéb önsorsrontó mechanizmusok.

Kétségtelenül ez a legjobb sportpszichológiai témájú könyv, amit valaha a kezembe vettem. Jó olvasást, de még inkább erőt és kitartást, hogy ezt az utat járhasd!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1