2015. december 31., csütörtök

Cayambe

Ahogy a terepjaro felfele araszol a Cayambe-Coca Nemzeti Park hegyi utjan, lassan elotunik a 4000-meter magas "fuves dombok" mogul a hegy. Eloszor csak par masodpercre tarul elenk a Cayambe (5790 m) massziv gleccsere, majd szegyenlosen ujra a felhok moge rejtozik.

cayambe

Eloszor megpillantani a hegyet, mindig izgalommal vegyes varakozassal tolt el. Hiaba nezted vegig az osszes kepet az interneten, tanultad meg fejbol az utak leirasat a Summitpostrol. Amikor eledtarul a csucs a maga valojaban, hirtelen megvaltozik a jelentese a latvanynak. Nem azert mert a latomezodben nagyobb helyet foglal el, mint az 1024X768 pixeles kep fel meterrol nezve, hanem mert hirtelen kapcsolatba kerulsz vele. Latod magad a gleccseren, gondolkozol, mennyi ido lehet atjutni egy szakaszon. Es mikozben fejben elokeszulsz a rad varo kihivasra, egyszerre megerint a hegy szepsege is. Szeretem ezt a pillanatot.

De meg mielott elernenk a 4700 meter magasan fekvo Oales-Ruales-Berge hazat, hosszu kilometereken at paramon, a tropusi magas felfoldekre jellemzo fuves tajon vezet az ut. Eros szel borzolja a hegyeket osszefuggoen benovo fel meteres fucsomokat, a szellokesek neha a kocsit is erezhetoen megtaszitjak. Elkepzelem, mi lehet a csucson, es megborzongok.

Ecuador nepszeru csucsainak normalutja, mind a Chimborazon, a Cotopaxin, es a Cayamben is mind egy magasan 4600-4800 meteren fekvo menedekhazbol indulnak, amelyekhez autout vezet. Igy jol akklimatizalodott turazo\hegymaszo egy nap alatt meghodithatja a csucsokat. A konnyu megkozelithetoseg persze sok embert vonz. A menedekhaz eros svajci es osztrak akcentusu vidam nemet szotol hangos, es visszahozza bennem a tiroli siturak esti hangulatat.

A hegy az Egyenlitotol par kilometerrel helyezkedik el, igy a nap mindig reggel hatkor kel es este hatkor fekszik. A csucstamadas menete is ehhez igazodik. Vacsora este fel hatkor, es hatkor, mikor besotetedik a maszok pihenni ternek a matraclagerbe. Ebreszto este tizenegykor, a "reggeli" 11.30-kor.

A maszobakancsok ejjeli kopogasa a fa padlon, gleccserfelszereles csorgese, a keson ebredoket is csucstamado hangulatba hozza. Vagy nem... Ures tekintettel revedek ki a menedekhaz ablakan, a Hermoso-gleccser tombjeinek iranayaba, de csak a sajat tukorkepemet latom az uvegen, es az ejszakai szel suviteset hallgatom. Elottem a reggeli kokateam gozolog, a magashegyi fejfajas es az almossag egyik legjobb ellenszere. De 3 ora alvas utan legszivesebben csak visszamasznek a halozsakomba.

cayambe
Normalut
Ejfelkor indulunk. Az ut a medekhaz elotti sziklaormon vezet fel, nehol kisebb scrambling betetekkel. Egy ora utan elerjuk a gleccser szelet. Innen ket ora a Picos Jarrin (5200-5300 m) sziklahalomig konnyu 10-15 fokos emelkedon, konnyen atlepheto maximum felmeter szeles hasadekokkal.

A Picos Jarrin felett megvaltozik a gleccser arca, Fel-egy meter magas capafog alaku jegformak kozott haladunk. Mintha egy befagyott viharos tengeren jarnank. Erdekes es szep latvany, de neheziti a haladast, es a kotel is el-elakad benne.

4 ora utan erjuk el a "kulcsreszt", az egyetlen kicsit technikasabb szakaszt. A bergschrund es az elotte tatongo hasadek felett ativelo kb 40-45 fokos hohid rovid atmaszasa. Az ember nem szivesen kepzeli magat el egy gleccserhasadekbol kimaszni, de most mar tudom, hogy gyonyoru latvany lenne:)
      
A felso szakaszon, kozvetlen a csucstomb sztalaktit-szeru gleccseroszlopok alatt travelzalunk 20-25 fokos homezon. Olyan, mintha, az egesz egy nagy olvadt parfetorta lenne. A zsebemben levo tortaszeletre gondolok, es arra hogy meg kene enni, mert kezdek teljesen elehezni.


 5500 meter felett az etvagyam azonban nullara csokken, a vezetonk  pedig olyan utemet diktal, amit nem lehet kaloriabevitel nelkul tartani. A csucs alatt 3-4 percenkent megallitom a partit, nem szolok semmit, erzik, hogy feszul a kotel, megallnak.


  
A csucsra pontosan 6 ora utan erunk fel, aznap elsokent, de teljesen kimerulten. Az utanuk erkezo maszok csucstamadasa kellemesebb tempoju, de visszafele nagyobb kockazatot kell vallalniuk az olvadozo hohidakon.



A lemenet konnyu, de a 3 ora vegere tejene elcsigazottak vagyunk, ahogy ujra  capafogak kozott bolyongunk majd keressuk a gleccser also reszen az utunkat a hasadekok labirintusaban. A menedekhazba visszaerni es a D-s akancsot B-re cserelni leirhatatlan elmeny :)

Matek:
Az interneten talalhato 1000 dollaros maszocsomagok finoman szolva is lehuzas. Helyben a ket napos tura (1. nap utazas, pihi, 2. nap csucstamadas es delben vissza) egy utazasi irodanal 250-280 USD-be kerul, amiben transzfer, szallas, felszerelesberles es vezeto is benne van.

Kell-e vezeto? A hegy normalutja kb F+ nehezsegu, viszont a gleccseren a hasadekok kozotti navigacio nem egyertelmu. Egy vezetett parti moge csapodva konnyen teljesitheto persze. Az ecuadori torvenyek ertelmeben azonban minden eljegesedett hegy megmaszasahoz kotelezo vezetot fogadni. Ezt a rendeletet azonban nem feltetlenul tartatjak be. Az UIAA-s plecsnis MHSSZ kartyaval elvileg engednek vezeto nelkul is maszni. Mint sok mas teruleten is Latin-Amerikaban, a szabalyok nem esszerutlenul merevek.

Sporolni azonban a fuggetlen maszassal ennyit lehet: A szallas a hutteben ellatassal 30 USD, transzfer a hegyre szinten 30 USD, de le is kell jonni, tehat 60. A felszerelesberlest ket napra szamolva
Muanyag bakancs 7 USD
Hagovas 5 USD
Beulo 4 USD
Jegcsakany 4 USD.

Tehat a vezeto nelkuli maszas a vezetett 80.000 forint helyett kihozhato 40.000-bol is, de a gleccseren valo navigacio mellett a  maszas eotti logisztikat nagyon megkonnyiti, ha a szervezett a tura.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

UA-43125057-1